Музеят “Еротика” в Копенхаген, един от малкото в света музеи, посветени на еротиката, фалира след 15 години съществуване. Причината е отказът на градските власти да му осигурят необходимата финансова помощ.
“Необичайно е, че никой не смята за целесъобразно да има музей на еротиката в страната уж на свободните мислители”, която легализира порнографията през 1969 г., заяви директорът на музея Хане Стенсгард.
“Музеят не е магазин за порно материали, а институция, която предлага истината за сексуалността на хората от 10 век преди новата ера до днес”, допълни тя.
Представителят на общината, който отговаря за културата, Ерик Бьорн Мьолер, каза, че “властите в Копенхаген не помагат финансово на частни музеи, които се водят като магазини”. По думите му в музея не се съхраняват експонати от датската култура, които да оправдаят евентуална помощ. Музеят е затворен и заради липсата на посетители.
Еротичният музей, който беше открит през 1994 г., се намира на търговската улица в центъра на Копенхаген. Разположен е на 750 кв. м. В него са изложени сбирки от фотографии, рисунки, филми, списания, скулптури и еротични предмети. Досега е посетен от около един милион души, се казва на официалната страна на музея, пише “Ютарни лист”. /БЛИЦ