Международният валутен фонд съобщи, че се нуждае от 500 милиарда долара, за да може да осигури заеми за всички пострадали от световната финансово-икономическа криза държави. От Вашингтон за Дойче веле информира Соня Каникова.
МВФ апелира към държавите, които членуват в него, да увеличат заемните ресурси на институцията до 500 милиарда долара. Толкова пари ще са необходими, за да има относителна сигурност, че всяка заплашена от кризата държава ще може да получи финансова помощ. Експертите от МВФ са изготвили специален анализ, в който се посочват потенциалните бъдещи катастрофи.
Според оценките в анализа между 10 и 16 държави ще се окажат неплатежоспособни и поради това зависими от помощ. Техните имена не са назовани, а броят им в действителност е много по-голям, като се имат предвид държавите, които вече получиха спасителни заеми.
За Източна Европа са нужни 300 млрд. долара.
В анализа се акцентира върху вероятността МВФ да бъде помолен за помощ от повече държави от очаквано. Ако кризата в Централна и Източна Европа се разрасне, се казва се в анализа, а вероятността за това е много голяма, само за този регион ще са необходими почти 300 милиарда долара.
В началото на кризата МВФ разполагаше с 200 милиарда долара; от тях 30 милиарда бяха отпуснати на пет източноевропейски държави. Общо 50 милиарда долара са дадени като заеми само за няколко месеца. Бързо намаляващите ресурси на фонда, които сега са само 150 милиарда, са повод за загриженост.
Най-бързият начин за тяхното увеличаване е държавите-членки, които разполагат със средства, да заемат пари на институцията. Първа се отзова Япония, която ще даде 100 милиарда долара на фонда. С това средствата му ще достигнат 250 милиарда, но специалистите казват, че тази сума не е достатъчна.
Тревожни сигнали
Самият факт, че МВФ настоява за 500 милиарда долара капитал за заеми, изпрати крайно тревожен сигнал и породи въпроса колко тежка ще е всъщност кризата и защо институцията се нуждае от толкова много пари. Андрю Туиди от финансовия отдел на МВФ каза следното на специална пресконференция: „В момента разполагаме със 150 милиарда долара. В нормални времена това щеше да е една значителна сума, но времената не са нормални и ние трябва да сме подготвени”.
Реза Могадам, директор на отдела за стратегии и анализ в МВФ, също каза, че институцията се подготвя за най-лошите възможни сценарии: „Нашата цел е да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото, защото икономическата ситуация е непредвидима; нашите ресурси са адекватни, но ние искаме да сме подготвени за всякакви възможни развития”.
Много европейски лидери подкрепят искането на МВФ за увеличаване на ресурсите му. Техните аргументи са, че евентуален срив на Изток може да повлече още по-надолу и Западна Европа. В анализа на МВФ този риск е подчертан, както и необходимостта от навременна финансова помощ, за да се избегне катастрофа. От фонда смятат, че най-рискови са онези източноевропейски държави, които имат голям дефицит по текущата сметка в комбинация с голям външен дълг. /БЛИЦ