Руският президент Владимир Путин може да използва 9 май, за да обяви нещо изключително велико и грандиозно, но Украйна е готова за всяко събитие. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба на брифинг с участието на външните министри на Естония, Латвия и Литва, отговаряйки на въпрос на журналисти относно засилването на военните действия до 9 май.

Той отбеляза, че от началото на войната „всеки момент може да има още по-голямо влошаване на ситуацията и Украйна е готова за това“.

„Не се притеснявам за 9 май. Какво може да бъде по-лошо от случващото се сега? Повече ракети ще летят към Украйна? 

Руснаците могат да увеличат този брой ракети в Украйна без 9 май – там преди или след тази дата. 

Какво друго могат да направят? На 9 май ще бъдат „хврълени“ още руски войски в Украйна? Но това също може да се случи всеки друг ден", каза Кулеба, цитиран от УНИАН.

Според него, по отношение на пропагандата, именно на 9 май Путин може да се опитва да използва това събитие за своя изгода и може да обяви нещо „велико и грандиозно“. 

В същото време Кулеба подчерта, че от началото на войната Украйна е готова „за всеки сценарий“. 

„И не бих искал да преувеличавам нещо преди 9 май, защото всеки ден нещо може да се промени“, добави министърът на външните работи на Украйна.

БЛИЦ уточнява, че изказването на Кулева е по повод информация на американски и западни представители, че именно на 9 май руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!