Новият американски президент Барак Обама очевидно разработва нова стратегия за Афганистан в рамките на борбата срещу тероризма. Същевременно издирването на Осама бин Ладен остава върховна цел за американското правителство.
Уесли Кларк е доста далеч от идеята да мисли само за долара. Наистина - финансовата криза е един от най-големите проблеми и за четиризвездния генерал, бивш главнокомандващ на НАТО и съветник на Обама. Но не е непременно тема номер едно: "Най-голямата заплаха за САЩ е и остава международният тероризъм, групировката Ал Кайда и нейният ръководител Осама бин Ладен, който все още не е заловен."
Бин Ладен - основна цел за стратезите на Обама
Обама, който най-вероятно предстои да направи Кларк свой министър на отбраната, очевидно споделя това виждане. "Уошингтън поуст" цитира близки до новоизбрания американски президент, който ще положи клетва на 20 януари. Съгласно тези данни Обама разработва нова стратегия във войната срещу тероризма, в която до момента не са отбелязани особено големи успехи.
Вестникът твърди, че Обама предстои да интензифицира преследването на Осама бин Ладен, който неведнъж се е изплъзвал на американците за малко. Обяма упреква правителството на Буш, че от определено време насам не търси достатъчно активно държавния враг номер едно, което положение има нужда от промяна. Пак от статията става ясно, че бин Ладен е основна цел за стратезите на Обама. При това не толкова заради неговото реално влияние върху акциите на Ал Кайда, колкото заради символичния ефект в случай, че бъде заловен или убит.
На територията на самия Афганистан Обама ще залага по-малко на изграждането на демокрацията и повече на гарантирането на стабилността. При което трябва да бъде взета предвид и чувствителността на съседен Пакистан, съюзник на Съединените щати.
Обама отдавна предупреждава за заплахата, която се надига в граничните райони между двете държави.
"Другата опция"
"В планините се крият терористите, които на 11 септември 2001 година причиниха смъртта на 3 хиляди американци. И сега планират нови нападения."
Обама залага най-напред на дипломацията и очевидно е "за" воденето на преговори между афганистанското правителство и талибаните. По време на предизборната борба обаче той не остави никакво съмнение по отношение на това, че съществува и "друга опция".
"Няма да се поколебая да подложа на военно преследване терористите, които заплашват Америка директно. И ще се погрижа армията ни да се заеме с този вид задачи по-ефективно." /Дойче веле