Повечето домакини по света вероятно не подозират, но днешната дата е историческа за тях. На 8 юни през 1869 г. Ив Макгафи патентова прототипа на прахосмукачката. Първите опити да се почисти без яко търкане на ръка с четка и парцал всъщност били направени в Англия още през 1599 г. Първото изобретение било за улиците, пише Марица.

През 1858 г. американец създал уред за дома - специална метла с въртяща се четка, задвижвана от колелата, закачени на метлата, но тя не всмуквала боклука.

Първото подобие на днешната прахосмукачка било изобретено в Чикаго през 1869 г. от Ив Мак​гафи. И въпреки че машината била доста компактна и лека, се управлявала трудно. Вентилаторът гарантирал добри всмукващи способности, но било почти невъзможно едновременно да се работи с ръчката и да се плъзга по килима. Макгафи се опитал да електрифицира машината неуспешно през 1900 г. Идеята му обаче била чудесна и много компании се заели с усъвършенстването.

Успоредно усилия полагал и чистач на вагони от Сейнт Луис. Той се досетил, че ако се засмуква въздух през тръба, почистването ще се улесни.

Първата всмукваща неелектрическа машина от дърво и плат се наричала "Whirlwind". Имала вентилатор, задвижван от ръчка на дръжката на устройството, което обаче нямало въртяща се четка. Днес са запазени две такива прахосмукачки - една в Историческия център Хувър в Охайо и друга в частна колекция. Информацията за модела и създателя е загубена при пожар в Чикаго.

Пред 1875 г. била изобретена и почистваща машина, която комбинирала всмукващата способност с въртящата се четка. Все още обаче била нужна човешка сила да се задвижат вентилаторът и четката. Първата "портативна" електрическа прахосмукачка била изобретена през 1905 г. от Чапман и Скинар в Сан Франциско. През 30-те години на пазара се появили и пластмасовите модели.