Някои иракчани се наслаждават на масажи и кални бани, отпускайки се под утринното слънце на брега на река Тигър, докато други просят храна или от ранни зори се редят на опашка за вода, пише Ройтерс. Хамам ал-Алил, град южно от Мосул, известен в цял Ирак с лечебната си гореща вода, се завръща в бизнеса. След като САЩ си върнаха областта от бунтовниците на Ислямска държава, властите решиха да отворят спа център.
Този оазис на свободното време обаче съжителства с лагери, приютяващи над 30 хил. разселени души в района, загубили своя покрив в хода на операциите за изкарване на Ислямска държава от Мосул."Идвам тук три пъти седмично", споделя 47-годишният Али Кадер, пенсиониран войник, който дава интервю за Ройтерс, след като приключва с душа от извора. "Действа освежаващо и е добре за кожата", казва той.Сега къпещите се в минералните извори могат да не носят туники, които да ги покриват от коляното до пъпа, като част от строгите правила на сунитското движение. "Ако сте само по бански костюм, Ислямска държава ще ви накаже с камшик", казва 12-годишният Ваел Абдула, преди да се гмурне в басейна."Религиозната полиция идва на проверка дали всеки е с подходящо облекло", споделя още момчето. От другата страна на улицата има закрит басейн, където местните жители и войниците могат да получат сапунен масаж в почивния си ден.Спа центърът някога е бил магнит за туристи, но разцветът на спа индустрията в Ирак преминава още преди идването на Ислямска държава през 2014 г. "Свикнали сме да имаме посетители от Багдад, от юг и дори от Кувейт, Саудитска Арабия", разказва Мохамед Латиф, който работи в спа центъра за 10 000 иракски динара (8,58 долара) на ден. По думите му банята е построена през 80-те, но се нуждае от подновяване.Елегантните хотели, които някога приютявали посетителите на минералните басейни, сега са залостени или бомбардирани, за да бъдат използвани като място за живеене от ислямските бунтовници. Картечницата на входа обаче разбива всякакво чувство за нормалност. В понеделник, спа-то отворило само по обед заради слуховете за атака от Ислямска държава, казва пред Ройтерс местен полицай.Обновяването на баните може би е последен приоритет за властите, защото само на 2 км оттам се намира един от най-големите лагери за хора, бягащи от войната в Мосул. На всеки пет минути автобус докарва в Хамам ал-Алил още новодошли, като всеки ден пристигат по 5 хил. души. 

По данни на ООН (Организацията на обединените нации) броят на разселените от началото на офанзивата през октомври достига 300 хил. души. В повечето палатки се побират по две семейства, други прекарват първата си нощ в обща палатка или отвън, в състояние на шок."Успяхме да избегнем снайперисти на ДАЕШ, ходейки пеша до контролно-пропускателния пункт на армията и пристигнахме тук през нощта", разказва 20-годишният Омар Абдула, който е в лагера с още 20 души от семейството му, както и негови приятели.

"Ние не намерихме място в Хамам ал-Алил и затова отидохме в джамия, там проповедникът ни отведе в своето жилище. Сега ще пробваме друг лагер", споделя той.

Макар че има изобилие от топла вода в спа центъра, жените от палатковия град стават рано сутрин, за да се редят на опашка пред цистерната с вода, която идва веднъж дневно."Идват около 200 спа посетители всеки ден – местни и войници", казва Мохамед, който също е спа работник. Има и разселени хора, но много от тях не могат да си позволят 1000 динара вход.

Източник: dnes.bg.