Борис Джонсън обясни, че моментът му на триумф е откраднат от „акт на саботаж“ днес, въпреки че е на разстояние от това да получи мнозинство за сделката за Брекзит. Бившият министър на кабинета сър Оливър Летвин бе твърдо решен да предотврати сделката с официално гласуване, принуждавайки Джонсън да помоли ЕС за удължаване на срока.

Това се случи, когато Джонсън трескаво се опита да спечели последните няколко колебаещи се депутати с числата на ръба на ножа. 

За първи път от 37 години британският парламент заседава извънредно в събота. Министър-председателят на Великобритания направи обръщение към Камарата, с което апелира да се изяснят всички неуточнения около Брекзит днес и да се сключи сделката. 

Борис Джонсън благодари на партньорите си от ЕС за разбирателството и се оплака, че може би няма да има „смислено“ решение още няколко дни, заради поправката на Летвин.

Той припомни за няколко минути пред британския парламент какво включват вариантите за сделката за Брекзит, като обясни, че за повечето хора нищо няма да се промени и те ще могат да живеят по същия начин.

Джонсън посочи, че след излизането на страната от ЕС, Великобритания ще може да работи по нови приятелски отношения със страните от цяла Европа. 

"Те казаха, че не можем да отворим докладите. Те казаха, че не можем да променим и запетайка в сделката за Брекзит", каза той, сочейки последните редове.

"Ние направихме и двете. Ако има едно чувство, което витае във въздуха в последните години - то е изгарящото желание да сключим сделката за Брекзит. Хайде да излезем като обединени демократи и да свършим работа", продължи пламенно Джонсън пред британския парламент.

"Нека сключим сделка, която може да излекува тази страна. Трябва ни сделка, която да поддържа приятелските ни отношения и да покаже самочувствието ни като демократична държава.