На 9 май 2021 г. Русия отбелязва 76 години от края на Втората световна война. Днес това е най-важният и мащабен празник в съвременна Русия.

Командващ парада е командващият сухопътните войски генерал Олег Салюков, а приемащ парада - министърът на отбраната Сергей Шойгу. Над 12 000 военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера преминаха пред погледа на президента на Русия Владимир Путин.

Първият съветски военен парад в чест на победата над нацизма е проведен на 24 юни 1945 година, когато на Червения площад преминават над 40 000 ветерани и оцелели от кръвопролитните битки, като маршал Г. Жуков преминава тържествено на бял кон.През 1946 година Денят на победата започва да се чества ежегодно със заря и речи, а до средата на 60-те години на миналия век празникът се превръща в един от най-значимите в страната след деня на Октомврийската революция, когато СССР организира своя традиционен военен парад.

Разпада на социалистическата държава води до прекъсване на традицията - Октомврийската революция спира да се чества, прекъснати са и пищните тържества по повод Денят на победата.

В продължение на около десетилетие Москва не организира големи военни паради.

От 1995 година Русия започва да отбелязва 9 май с доста скромен и малък парад в столицата си. Последното десетилетие на миналия век обаче завършва с икономическа криза и война в Чечения и Дегестан, които пречат на провеждането на мащабно честване.

Едва през 2005 година сравнително новият тогава президент Владимир Путин отбелязва 60-годишнината от края на войната с голяма церемония, което съчетава традиционните чествания на Деня на победата с голям военен парад в столицата.

От тогава всяка година на Червения площад се показва най-доброто въоръжение, с което разполага Русия.

На 9 май в Москва традиционно преминават над 10 000 войници и стотици бройки бронирани машини, докато във въздуха летят изтребители, бомбардировачи, транспортни самолети и хеликоптери. Цената на провеждането на парада е около 8 милиона евро.
След 2014 година и анексията на Крим мнозинството от западните лидери спряха да посещава церемониите в руската столица. Това обаче не прекъсна подновената традиция.Пандемията от Ковид-19 също не бе пречка за Москва да отпразнува 9 май с военна церемония. През 2020 година на датата на края на Втората световна война бе проведено въздушно шествие, а на 24 юни пред Кремъл преминаха и войниците.

Тази година парадът ще е един, като вие може да го гледате на живо в сайта ни. Очаквайте скоро да ви поднесем и описание на най-важните оръжия, показани на днешния ден от Кремъл.


Източник: Труд