Британската депутатка и бивша премиерка Тереза Мей обвини правителството, че застрашава мира в Северна Ирландия и по този начин поставя на риск целостта на Обединеното кралство със законопроекта, който променя клаузи в договореното с ЕС споразумение за Брекзит, предадоха световните осведомителни агенции.

Консервативната депутатка, която ръководеше кабинета по време на преговорите за Брекзита от 2016 до средата на 2019 г., заяви, че няма да гласува за предложения от приемника й Борис Джонсън текст, който по думите й "би нанесъл неизмерими щети на репутацията на Обединеното кралство".

Предизвикалият гнева на ЕС законопроект, който в момента се разглежда в британския парламент, отчасти променя съдържанието на подписаното през януари споразумение с 27-те и това по собственото признание на Лондон се равнява на нарушение на международното право.

Текстът по-конкретно променя някои клаузи за Северна Ирландия, които имат за цел да се избегне връщане на твърда граница между двете Ирландии, защото това би могло да дестабилизира мирното споразумение от 1998 г., сложило край на три десетилетия насилие.

"Волята на правителството да се откаже едностранно от международно споразумение, което е подписало, води до съмнения доколко то има волята да спазва Белфасткото мирно споразумение", заяви Тереза Мей в парламента.

Според Мей това може да предизвика недоверие в някои общности към британското правителство и конкретно да се отрази "на желанието на жителите на Северна Ирландия да продължат да са част от Обединеното кралство".

"Правителството не укрепва целостта на Обединеното кралство като дава вид, че се държи твърдо с ЕС, а поставя целостта на Обединеното кралство в опасност и това е безразсъдно и безотговорно", заяви Мей.