Турски изтребител F-16 е свалил самолет Су-25 на военновъздушните сили на Армения. Това обявиха от арменското военно министерство.

Ереван подчерта, че инцидентът е станал във въздушното пространство на Армения, като пилотът на Су-25 е загинал.

Според предварителните информации атаката е била извършена от азербайджанското въздушно пространство.
Турция все още не е коментирала инцидента. 

Представител на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян съобщи за това на страницата си във Facebook.
 
Както уточни Степанян, турският изтребител е ​​излетял от азербайджанското летище в град Гянджа. Самолетът е следил действията на азербайджанска авиация и безпилотни летателни апарати, които са атакували селищата Варденис, Мец Масрик и Сотк в самата Армения. 

F-16 атакувал арменския самолет от азербайджанска територия, намиращ се на височина над осем хиляди метра. В същото време Су-25 на арменските ВВС се намирал във въздушното пространство на своята страна.

"Самолетът е свален във въздушната зона на Република Армения. За съжаление пилотът загина героично ”, написа Степанян.

Преди това Ереван заяви, че множество турски самолети са били ангажирани в конфликта от страна на Баку, като турски F-16 са подкрепяли азербайджански самолети и безпилотни летателни апарати по време на удари срещу арменски войски и бази.

По-рано днес Турция подчерта, че е готова да подкрепи Баку "както на масата за преговори, така и на бойното поле", изтъквайки, че нападение срещу Азербайджан е нападение и срещу Турция.

Ескалацията на въоръжения конфликт в Нагорни Карабах се състоя на 27 септември. Азербайджан и Армения отправиха взаимни обвинения за използване на артилерия срещу цивилни.

По-късно и двете страни на конфликта започнаха да публикуват видеозаписи за унищожаване на оборудването помежду си. Руското външно министерство и Държавната дума призоваха за незабавно прекратяване на огъня в региона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!