Въпреки че от всички страни се чуват изисквания за свикване на заседание за местните избори, на този етап председателят на македонския парламент Талат Джафери не дава индикации, че ще призове депутатите за гласуване на необходимите промени. Но от друга страна, Джафери обяви, че много скоро ще свика заседание за избор на правителство. Това пише електронното издание „Телеграф“, цитирано от Фокус.
Според партийни източници, това би могло да се случи около 20 май. За новото парламентарно мнозинство вече не е важно дали лидерът на социалдемократите Зоран Заев ще получи мандат от президента Георги Иванов, въпреки че формално ще бъде изчакано изтичането на десетдневния срок от изпращането на писмото до държавния глава.

Малко вероятно е Иванов дае даде мандата на Заев, докато той не се откаже от т.нар Тиранска платформа. Лидерът на СДСМ няма да го направи, тъй като рискува да загуби подкрепата на албанските партии, чиито гласове се необходими за сформиране на правителство.

Заседанието на избор на правителство би се състояло по същия сценарий като това за избора на председателя на парламента. Според Правилника на парламента заседание за избор на правителство може да бъде насрочено, само ако държавният глава връчи мандат за съставянето му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!