Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна. Това съобщи ръководителят на републиката Денис Пушилин.


Денис Пушилин

Той заяви, че Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще.

"Украинският президент Володимир Зеленски скоро ще заповяда на военните да преминат в настъпление и да изпълнят плана за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики", заяви ръководителят на ДНР в извънредно обръщение към жителите на републиката, публикувано на неговия уебсайт.

"При обстрел на населени места на ДНР от украинска страна може да бъдат застрашени животът и здравето на гражданите на републиката.

Затова от днес, 18 февруари, е организирано масово централизирано напускане на населението към Руската федерация.

Жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани на първо място", каза ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин."Всички цивилни граждани трябва да избягат от контролирания от бунтовниците Донецки регион в Русия", заяви неговият ръководител.

Ръководителят на ДНР заяви, че е постигнал споразумение с руското ръководство за настаняване на граждани на републиката в Ростовска област.

"Съгласно споразумението с ръководството на Руската федерация, в Ростовска област са подготвени места за приемане и настаняване на наши граждани. На евакуираните ще бъде предоставено всичко необходимо. Създадени са всички условия за бързо преминаване през контролно-пропускателните пунктове", каза той във видеообръщението.След призива на Пушилин по улиците на Донецк се чуха сирените на гражданска защита.  

 

"За съжаление, в момента наблюдаваме изостряне на ситуацията в Донбас", заяви преди минути Путин по време на пресконференция след руско-беларуските преговори.

"Киев трябва да седне на масата за преговори с лидерите на самопровъзгласилите се донбаски републики и да договори необходимите мерки за разрешаване на конфликта, и колкото по-скоро, толкова по-добре", допълни руският президент.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!