Стотици нашенки гледат възрастни хора в Италия. Грижат се за старци и рискуват, дори живота си… Жена загина при пожар в италианското градче Батипаля докато спасява възрастна двойка, за която се грижела, пише 24rodopi.com.

Наталия е заминала на работа в Италия още преди 15 години и поне от 10 години не си е идвала в България. Тя работила през годините в различни райони на Италия и едва преди година се установила в Батипаля до град Салерно. Успява да помогне на старците, но самата тя губи живота си.
Професията е „баданте“. Жена, която обгрижва възрастни хора. Минималното възнаграждение е 1050 евро. Не се плаща наем, не се отделят средства за храна. Но е трудно.

„Налага се да влизаме в болница с възрастните хора. Стоим до тях неотклонно. Много от жените изоставят своите родители, за да се грижат за чужди хора. Всичко е заради пари. Заплатите могат да се спестяват, чисто по около 1000 евро на месец, част от които отиват към близките в родината. Държавата плаща част от тази сума, останалото-семействата на старците“, разказа баданте от Родопите.

Жената е от около 17 години в Италия. Само в района, в който живее, има десетки нашенки, румънки и дори индийки, които се грижат за стари хора.

През август 2016 година силно земетресение разруши малкото планинско градче Аматриче. Родопчанка пък успя да спаси старица.

„Беше страшно! Трусът бе толкова силен, че отвори пукнатини в стените, падаха картини и гардероби. Едва успяхме да излезем навън. Изведох 85-годишната старица, за която се грижех тогава. Главата на жената бе в кръв, след като си удари главата в една от стените“, спомня си години по-късно родопчанката. 

Трусът е с магнитуд от 6,2 по Рихтер, с епицентър на 170 км от столицата Рим. Разлюлява централната част на Италия в 3,36 часа. Всички са по леглата. Жертвите са много.

„Излязохме навън по нощници, загърнати единствено с жилетки, които успях да взема. Това ни бе единственото облекло. Цялото селце се събрахме и прекарахме нощта под открито небе“, спомня си за ужасната нощ родопчанката, която успяла да спаси старица.

Все още е в Италия, заедно със стотици жени от България.На снимката
: Аматриче преди и след земетресението