Полша се доближава до споразумение със САЩ за създаване на американска военна база в страната, съобщават световните медии. Ако бъде постигната сделка, президентът Доналд Тръмп обмисля пътуване до Полша през есента, отчасти за да отбележи споразумението.

Полският президент Андржей Дуда, който се пошегува, че базата може да бъде наречена „Форт Тръмп“, остава ангажиран да допринесе за изграждането с 2 млрд. долара. Поляците са по- предпазливи към руските териториални стремежи, след като Кремъл анексира Крим от съседна Украйна през 2014 г., отбелязват експерти. Критици в САЩ заявяват, че постоянното разполагане на американските сили в Полша ще бъде пречка за допълнителни разходи за отбрана от страна на НАТО.

Същевременно черногорското правителство ще отстъпи безвъзмездно парцел на стойност 15 млн. евро за изграждане на първата база на алианса на нейна територия. Тя ще носи името на националния герой – войводата Милян Вукович. Базата ще се строи край градчето Андриевица в североизточната част на страната.