Каховската Водноелектрическа централа, която се намира нагоре по течението на Херсон по река Днепър, е била взривена от руските войски. Това заяви украинското Оперативно командване „Юг“.

„В момента се дефинират мащабите на разрушенията, скоростта и размера на водата, както и евентуалните региони на наводнения. 

Всички служби работят. Ситуацията се следи“, се споделя в известието.

„Руската войска извърши следващия терористичен акт“, съобщи във видеоклип в Телеграм Александър Прокудин, назначен от Украйна началник на военната администрация на Херсонска област, представен от Си Ен Ен.

„Тя е взривила водноелектрическата централа „Каховка“. Водата ще доближи сериозно равнище след пет часа. Започнала е евакуация в рисковата зона“, допълва той.

„Всички служби работят“, заяви още Прокудин и прикани жителите по източния бряг на река Днепър „неотложно да напуснат рисковите региони“.

Високопоставен чиновник, назначен от Русия в южна Украйна, призна, че е имало „нощни удари“, които са разрушили елементи от язовирната стена „Нова Каховка“. 

От кадрите, които вече се появиха в онлайн пространството, се вижда, че язовирът е „получил критични щети и вече не може да задържи потока на водата“. 

Както можете ясно да видите във видеото, започнало е неконтролирано изтичане на вода от язовир Каховка, което ще доведе до сериозно увеличение обема на водата в река Днепър.

Какво представлява язовирът „Нова Каховка“ и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 година по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа „Каховка“.

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук