Най-богатият човек в Алжир, промишленият магнат Исад Ребраб беше арестуван по прокурорска заповед и ще остане в ареста. Това съобщиха държавни медии ден след задържането му като част от разследване за корупция.

Арестите за предполагаема корупция се случват след оставката на президента Абделазиз Бутефлика в началото на април. Той се оттегли след седмици на масови протести срещу 20-годишното му управление.

Ребраб, 74-годишният изпълнителен директор на най-големия частен конгломерат в Алжир, е задържан през нощта.

Списание „Форбс“ обяви Ребраб за най-богатия човек в Алжир и шестият най-богат човек в Африка, със състояние, възлизащо на 3,38 млрд. долара през 2019 г.

Той е „заподозрян, че е подал фалшиви декларации относно прехвърлянето на средства към и от чужбина“, съобщава държавната агенция АПС.

Разследването сочи още, че е внесъл „употребявано оборудване“, въпреки че е ползвал данъчни и митнически облекчения, предоставяни от властите за закупуване на нов материал.

По-рано в понеделник Ребраб заяви, че е отишъл доброволно в полицейски участък, за да обсъди „оборудването, което е задържано в пристанището в Алжир от юни 2018 г.“

Частеният конгломерат, основан от него, има 12 000 души персонал и е съсредоточен в областта на електрониката, стоманата и храните, а през последните години е с функциониращ бизнес във Франция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!