Д-р Ханс Клюге, директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, обяви, че 60 процента от заразените и 70 процента от починалите от новия коронавирус (COVID-19) по света са в Европа, съобщава "Дейли Телеграф".

По думите му за малко повече от седмица броят на заразените и починалите в Европа се е утроил. Особено висок е темпът на нарастване в Испания, Франция, Германия и Швейцария.

"Над 220 000 заразени и 11 987 починали, свързани с COVID-19 (в Европа). Това означава, че в целия свят приблизително 6 от 10 заразени и 7 от 10 жертви са в Европа", изтъкна д-р Клюге.

"Докато говорим, броят на заразените надхвърли 400 000 души. От наличните информации знаем също, че една на всяка десет инфекции са на здравни работници, а много повече са в карантина, което само по себе си засяга способността за реакция", подчерта още той.

Той настоя всички да предприемат действия, за да бъдат защитени "тези смели личности по възможно най-добрия начин".

"Макар че положението остава много сериозно, ние започваме да виждаме някои окуражаващи знаци, че Италия отбеляза малко по-нисък темп на нарастване - макар че все още е твърде рано да се каже, че пандемията е достигнала пика си в тази страна", коментира д-р Клюге.

Той настоя да останем оптимисти и физически и психически здрави, като това ще бъде ключово да преодолеем предизвикателството обединени.