Администрацията на президента Доналд Тръмп придвижи продажби на дронове и прецизно управлявани оръжия на Мароко, информирайки Конгреса за потенциалните сделки, съобщиха информирани източници.

Новините за сделката дойдоха, когато Белият дом обяви споразумение с посредничеството на САЩ, по силата на което Мароко нормализира отношенията си с Израел.

Сделката включва четири безпилотни самолета MQ-9B SeaGuardian, произведени от General Atomics, и прецизно управляеми ракити Hellfire, Paveway и JDAM, произведени от Lockheed Martin, Raytheon и Boeing, съобщиха източниците.

Ройтерс първа съобщи в четвъртък, че Вашингтон преговаря за продажбата и скоро ще уведоми Конгреса. 

По-рано тази година САЩ предложиха на Обединените арабски емирства невидими за противника изтребители F-35 в сделка по споразумението с посредничеството на САЩ между Обединените арабски емирства и Израел за нормализиране на отношенията.

Конгресът бива уведомяван за основните международни оръжейни сделки и му е дадена възможност да ги прегледа, преди да се случат.

Съгласно американския закон за износ на оръжия членовете на Конгреса могат да се опитат да блокират подобни продажби, като предложат резолюции за неодобрение, но източници твърдят, че в този случай това не се очаква.

Сделката с Мароко ще бъде сред първите продажби на безпилотни летателни апарати, след като администрацията на Тръмп продължи с план за продажба на повече безпилотни летателни апарати на повече страни чрез преразглеждане на международно споразумение за контрол на оръжията, наречено Режим за контрол на ракетните технологии (MTCR).

Тази есен продажбите на безпилотни летателни апарати продължиха към Тайван и Обединените арабски емирства. Опитът за блокиране на продажбата на ОАЕ се провали в американския сенат в сряда.