Близо 5000 души излязоха на протест срещу COVID мерките в Мюнхен. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Демонстрантите са атакували органите на реда, като те са използвали лютив спрей и палки при опитите си да ги спрат. 

11 души са арестувани и обвинени в нарушаване на обществения ред и опасно поведение, съобщи полицията в Мюнхен.

Протестът срещу мерките срещу COVID рестрикциите не е бил регистриран предварително и не е получил разрешение от властите, затова се е наложило полицията да помоли хората да се разпръснат. Вместо това те атакували органите на реда. Нападани са и журналисти. Един полицай е с тежки наранявания.

В същото време властите в Саксония предупредиха, че има сигнали за радикализиране на протестите срещу ваксините и мерките. „С твърде дълго продължаващата пандемична обстановка все повече хора се радикализират“, заяви вътрешният министър на Саксония Роланд Вьорнер.

„Много хора загубиха поминъка си, други не издържат вече на изолацията и е нормално да има гняв, неразбиране, желание всичко това да свърши. От тези настроения се възползва крайно дясната сцена и тя все повече се смесва с протестиращи граждани, за да радикализира демонстрациите“, заяви Вьорнер. 

Германия реши да затегне още мерките заради новия вариант на коронавируса Омикрон. Новите мерки обаче ще влязат в сила след Коледа - на 28 декември. Затварят се дискотеки и барове, забранява се събирането на множество хора. Семейства и приятели могат да празнуват до 10 души заедно на затворено място, без да се броят децата под 14 години.