Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнования заради смъртта на иранския президент Раиси. Той описва смъртта на колегата си и външния министър на страната като „голяма трагедия“.

Руският лидер също се включи в Telegram, за да отдаде почит на Раиси.

„Ебрахим Раиси беше изключителен политик, чийто живот беше посветен на служба към Родината“, пише Путин.

„Като истински приятел на Русия, той даде своя личен и безценен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни и положи огромни усилия, за да ги доведе до нивото на стратегическо партньорство“, завършва Путин.

БЛИЦ припомня, че иранският президент загина преди часове в тежка катастрофа с хеликоптер, като причините за инцидента още се изясняват. Основните версии са свързани с лошото време, човешка грешка или техническа неизправност на машината.

Ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ също скърби за „великия брат Раиси. От организацията изказва дълбоки съболезнования.

„Ние познаваме отблизо Негово Високопреосвещенство президента-мъченик от дълго време, така че той беше велик брат за нас, силна опора и непоколебим защитник на нашите каузи и каузите на нацията, най-вече сред тях Ерусалим и Палестина, и радетел на съпротивителните движения и техните бойци на всички отговорни длъжности, които е заемал“, се казва в съобщението.

Телата на мъртвите се прехвърлят в град Тебриз, към който хеликоптерът на президента се е насочил, преди да се разбие.

След като телата пристигнат в Тебриз, ще има аутопсия.

Очаква се утре (бел. ред. вторник) в Тебриз първото официално държавно погребение. След това се очаква телата да бъдат пренесени в столицата на страната Техеран, където гражданите да могат да отдадат почит.

После телата ще бъдат прехвърлени в град Машхад по две причини: първо, това беше родният град на президента Ебрахим Раиси, където е роден и от където започва политическата му кариера. Второ - това е на-важният религиозен център в Иран.

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!