В Китай 23-годишна служителка в електронната търговия е починала поради извънреден труд. Компанията, в която е била назначена, потвърждава смъртта на момичето, но не посочва официални причини, съобщава "Дейли Мейл"l.

Китайка, която работела за приложението за отстъпки Pin Duo Duo, е припаднала и починала в 1:30 сутринта, прибирайки се от работа. „Надявам се, че в рая няма да има извънреден труд“, гласи една от последните й публикации в социалните медии.

Няма данни за това колко време е продължила последната й смяна. Според местните издания, служителите на компанията често остават в офиса от 11 сутринта до 23 часа вечерта седем дни в седмицата, докато официално смените приключват в 20:00.

"Дейли Мейл" отбелязва, че сферата на електронната търговия в Китай мълчаливо се нарича „система от 996 работни часа“. Това означава, че шефовете очакват подчинените им да бъдат на работното място 12 часа, шест дни в седмицата.

През 2019 г. основателят и ръководител на китайския интернет холдинг Alibaba Group, най-богатият човек в Китай, Джак Ма, се обяви в полза на извънредния труд и графика "996".

„Работата в този темп е огромна благословия“, заявил е той и е добавил, че не всеки има възможност да работи толкова много.

Превод и редакция: БЛИЦ