На 26 септември 1983 година руският офицер Станислав Петров спасява света от ядрен апокалипсис. Тогава Петров е оперативен дежурен в команден пункт Серпухов-15, намиращ се недалеч от Москва.

Станислав Евграфович Петров е роден през 1939 година. Той е съветски офицер в оставка, който на 26 септември 1983 година предотвратява потенциална ядрена война, след като приема, че предупреждението за ракетно нападение от страна на САЩ е фалшиво, и не изпълнява предписанията за ответна реакция.


                      Станислав Евграфович Петров

Според няколко източници решението изиграва съществена роля в предотвратяването на внезапен ответен ядрен удар по САЩ. Проведените експертизи на спътниковата система за ранно предупреждение разкриват, че тя е била повредена. Инцидентът довежда до едно от най-напрегнатите решения на световните ядрени сили от годините на Студената война, които се взимат в последната минута и от хора, които не принадлежат към висшия командния състав.

В нощта на 26 септември 1983 година подполковник Станислав Петров е оперативен дежурен в команден пункт Серпухов-15. В това време Студената война е в своя пик - три и половина седмици преди това е свален южнокорейски Боинг 747. В командния пункт постъпва съобщение от приетата на въоръжение преди една година космическа система за ранно предупреждение. В случай на нападение незабавно трябвало да се уведоми ръководството на страната и да се вземе решение за ответен удар. Все пак анализирайки информацията - съобщението давало информация за няколко пуска на ракети от една точка, подполковник Петров взима решение, че това е лъжливо сработване на системата. 
Последвалото разследване установило, че причината е задействане на датчиците от слънчева светлина, отразила се в облаците. По-късно в космическата система се правят промени, позволяващи да се изключи тази ситуация.

Заради военната тайна и политически съображения действията на подполковник Петров стават известни на широката общественост едва през 1998 година. На 19 януари 2006 г. в щабквартирата на ООН в Ню Йорк на Станислав Петров е връчена специална награда на международната обществена организация Асоциация на гражданите на света. Наградата представлява кристална статуетка „Ръка, държаща земното кълбо“ с надпис „На човека, който предотврати ядрената война“, уточнява Марица.