Пилотът на изчезналия полет MX370 на Malaysia Airlines умишлено променял курса няколко пъти, преди да убие 239 пътници, съобщава нов доклад за катастрофата през 2014 г., базиран на нова технология за проследяване на самолети, циниран от Sky News Australia.

Захария Ахмад Шах внимателно планирал полета, за да не оставя следи за посоката на самолета, преди да се разбие във водите на Индийския океан. Предишните теории, базирани на сателитни изображения, се различават от този доклад.

 

Твърди се, че Шах е сменял посоката и скоростта няколко пъти, за да избегне комерсиални полети, оставяйки след себе си „фалшиви следи“ по маршрутите над Индонезия и Индийския океан. Според предишни доклади пилотът е страдал от клинична депресия.

„За да не бъде открит самолетът, пилотът избягвал да дава ясна представа коя траектория е избрал, често сменяйки посоката“, пише авиационният инженер Ричард Годфри в последния си доклад.

Той отбеляза, че траекторията на пътуване на самолета може да бъде картографирана, използвайки данни от WSPR или лошо разпространение на сигнала, глобална радиосистема, която проследява и открива самолети, докато прекъсват тези сигнали, като полагат "електронни пътни проводници".

Самолетът пресича осем такива проводника, докато лети над Индийския океан. Ново проучване твърди, че пилотът е използвал фалшиви точки за навигация по "неофициални траектории", за да избегне откриването на самолета.

В доклада се посочва, че пилотът вероятно е знаел за работните смени на радарите, които не са активни през уикендите през нощта, по време на слаб международен трафик.

Въпреки че самолетът все още не е открит, няколко останки са открити от морето близо до Мавриций, Мадагаскар, Танзания и Южна Африка.

Превод: БЛИЦ