Високопоставен служител в Крим, назначен от Русия, заяви, че Украйна най-вероятно е използвала дрон с реактивен двигател, известен като „Стриж”, в опит да удари военновъздушна база на окупирания полуостров.

Олег Крючков, съветник на ръководителя на Крим, също публикува кадри от предполагаемото място на катастрофата на сваления дрон, показващи дим в открито поле, предава Си Ен Ен.

Неофициални канали в социалните медии в Крим съобщиха, че силна експлозия е била чута в центъра на близкия Симферопол.

Официален коментар от украинска страна няма.

Според руския канал за военни анализи „Рибар”, обаче за удара е използван оперативно-тактически ракетен комплекс „Гром-2” от позиции в Одеска област, съобщава „Фокус”.

Цел на удара е било летището на руските военно-космически сили ктай село Гвардейское, северно от Симферопол. Ракетата е паднала в поле недалеч от базата, без да нанесе щети. На земята е останала огромна дупка.

Според „Рибар”, целта е била да се оценят резултатите и да се коригират откритите дефекти, както и да се анализират действията на руската противовъздушната отбрана. И всеки следващ такъв удар (предишният беше на 4 март – бел. ред.) ще бъде по-точен от предишния.

Разработването на Гром-2 е финансирано от Саудитска Арабия, която първа закупи ракетния комплекс.

Ракетата има обсег от 350 км, но технически може да лети до 500 км. Новата система е разработена от Конструкторско бюро „Южное” съвместно с Павлоградския химически завод и Харковското конструкторско бюро по машиностроене „Морозов”.