Хората масово напускат град Енергодар и други населени места, разположени в близост до Запорожката атомна електроцентрала, съобщават украинските медии, цитирани от Би Би Си.

На видеокадрите, публикувани в мрежата, може да се види колона от триста коли с регистрационни табели от Запорожка, Херсонска и Житомирска област. Авторът на видеото коментира зад кадър: "Вече дори не е смешно."

 

Причината за масовото напускане на местните жители е нарастващата несигурност около ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руски войски. От седмица централата периодично е обстрелвана, днес отново имаше обстрели.

Докато Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела, украински експерти и международни организации предупреждават за възможността от ядрена заплаха.

 

"Действията на окупаторите в Запорожката АЕЦ могат да доведат до ядрена катастрофа, тъй като в случай на спиране на електроцентралата охладителната система може да се изключи", обясни пред Би Би Си инженер от централата. 

Междувременно украинският кмет на Мелитопол съобщи за "мощен взрив в града около 15:40 часа".  

"Седми пореден ден нашите съпротивителни сили не дават нито секунда спокойствие на рашистите. Силна експлозия е регистрирана в североизточната част на Мелитопол. Чуха я жители на всички околни райони и дори на населени места в близост до града. Чакаме добри новини за следващите загуби", пише кметът в своя канал в "Телеграм", цитиран от "Униан".

Засега тази информация не е потвърдена по независим начин.

Също така в интернет се разпространяват снимки за взривени електрически стълбове, за които се твърди, че са част от далекопровода от Мелитопол към Крим, по който се говори, че руснаците планират да пренасочват електроенергията от Запорожката АЕЦ, която се намира под техен контрол още от март месец.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук