Ново посегателство в Културно-информационния център на България в центъра на Скопие.
 

От Министерството на външните работи уточняват, че през нощта на 15 срещу 16 март 2023 г., неизвестни лица са проникнали в сградата на клуба. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември 2022 г.

"Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция", пишат в своя позиция по случая от ведомството. 

От там припомнят, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици.

На среща в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева е изразила пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Тя е подчертала очакването на българската държава институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук