Северна Корея разкритикува Република Корея заради провеждането на военни учения, предупреждавайки, че ситуацията се връща към положението преди дипломатическото разведряване през 2018 г. В същото време лидерът на КНДР Ким Чен-ун изпрати телеграма на китайския президент Си Дзинпин, информира АФП.

Какво става в Северна Корея: Паническо разграбване на магазините


Ким поздрави китайския президент за "успеха" на Пекин в борбата с коронавируса, съобщава KCNA. Лидерът на Северна Корея пояснил, че е радостен от успеха на Китай, а също така е изпратил поздрави на всеки член на Китайската комунистическа партия.

КНДР затвори границите си в опит да се предпази от коронавируса. Пхенян твърди, че в страната няма заразени с коронавирус.

През последните седмици се появиха спекулации за здравословното състояние на Ким Чен-ун, след като изчезна за няколко седмици. Но САЩ и Южна Корея опровергаха спекулациите.

Ким присъства на откриването на завод за торове, съобщено от държавната медия на КНДР в събота. Това е първата му публична проява от 11 април. Отсъствието му доведе до спекулации, че лидерът на Северна Корея има здравословни проблеми. Южнокорейска медия съобщи, че Ким е претърпял сърдечна операция.

Южнокорейското разузнаване разбули мистерията с изчезването на Ким

Преди дни от Сеул заявиха, че Ким Чен-ун е намалил обществените прояви заради коронавируса.

Китай е ключов съюзник на Северна Корея и основен търговски партньор.

Преговорите между Пхенян и Вашингтон за ядрената програма на КНДР са блокирани от последната среща на върха между Ким и Доналд Тръмп в Ханой, която завърши без споразумение. Оттогава отношенията между Северна Корея и Република Корея са дълбоко замразени, въпреки че Ким проведе три срещи с южнокорейския президент Мун Дже-ин през 2018 г.

Днес Пхенян изрази недоволството си от организираните от Сеул тази седмица военни учения в Жълто море.

Ким Чен Ун се появи жив и здрав и откри фабрика за торове

"Сега всичко се връща към началната точка от преди срещата Север-Юг през 2018 г.", предупреди говорител на военното министерство на КНДР.
Ученията ни припомниха още веднъж очевидния факт, че винаги враговете остават врагове, добави говорителят и подчерта, че ситуацията изисква реакция от КНДР.