Екипажът на руския самолет Су-57 от пето поколение, докато е в Сирия, тества най-новите модели ракетни и бомбени оръжия.


Това заяви началникът на военния отдел на Руската федерация Сергей Шойгу, говорейки на последната среща на Министерството на отбраната с участието на руския президент Владимир Путин, пише "Поглед инфо".

Според него, в допълнение към тестване на оръжията на многофункционалния изтребител Су-57 в Сирия, в боен тест са били тествани и ударният вертолет Ми-28НМ и безпилотен летателен апарат „Амблетс“ във версията за атака.

Министърът на отбраната заяви, че в момента в Сирия руската авиация извършва средно два или три полета на ден, за да провежда разузнаване, както и да осигурява въздушна подкрепа на сирийската армия.

Шойгу припомни, че през 2015-2017 г., по време на операция, руските самолети са правили средно 80-90 полети на ден.

Говорейки за действията на руската противовъздушна отбрана в Сирия, министърът на отбраната а Русия заяви, че през 2019 г. противовъздушната отбрана е унищожила 53 дрона и 27 системи за многократна изстрелване на ракети, които терористите са изстреляли по руски цели. 

В същото време, според министъра, всички руски военни съоръжения са надеждно покрити от система за противовъздушна отбрана и системи за електронна война.