На официално събитие през март британският принц Чарлз изпадна в конфузна ситуация. Той подаде ръка за ръкостискане, но - спомняйки си правилата за социално дистанциране, бързо я отдръпна.

Вместо това опря длани една в друга и се отпусна в лек поклон, копирайки традиционния индуистски поздрав, който обикновено се придружава с думата "намасте".

Ръкостисканията и прегръдките останаха в миналото буквално за една нощ, когато коронавирусната пандемия се втурна да завладява света. 

Вече изобщо не може да се говори за целувки или пък други прояви на близост, които включват докосване.

Ръководителят на щатското обществено здравеопазване Антъни Фаучи дори смята, че не бива изобщо някога да се ръкуваме отново. 

Трудно е обаче да бъдат изкоренени вековни навици. Ръкостискането датира от древногръцко и римско време и е символ на мира.

Вярва се обаче, че е родено от недоверие. Римляните се хващали един друг за предмишниците, за да проверят дали нямат кинжали, скрити в ръкавите.

Разбира се, има алтернативи, които могат да заменят ръкостискането, посочва Daily Mail. Като например така нареченият поздрав с крак - wuhan shake.

Thai wai пък включва скланяне на главата в комбинация със събиране на дланите. Той е популярен в Югоизточна Азия и се използва в молитви и танци.

Междувременно, официалният поклон е въведен в Япония между V и VII век и остава задължителен в страна, която се гордее с етикета.


Бихме могли да приемем всички тези варианти за официални поздрави, като степента на поклон съответства на нивото на уважение, което изпитваме към отсрещния човек.

Да погледнем и към Близкия изток. За традиционен поздрав можете да поставите дясната си ръка върху сърцето и да кажете: Ассаламу алейкум (Мир на вас).

Хавайският знак shaka - със свити три средни пръста и изправени палец и кутре, също може да бъде възприет като поздрав.

Но да се върнем на намасте. На санскрит това означава „Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб“.

Подходящо е в момент, когато трябва да покажем уважение, като същевременно спазваме дистанция.

Така че принц Чарлз може би определи световната тенденция при поздравите.