Новият вътрешен министър на Италия и лидер на крайно дясната “Лига” Матео Салвини обяви твърд курс на правителството срещу преселниците и се зарече да намали значително случаите на ново пристигащи, като същевременно върне обратно вече пристигналите, предаде Ройтерс.

Италия повече няма да бъде бежанския лагер на Европа, отсече в радио интервю Салвини. Той каза, че Рим ще търси съдействие от партньорите си в ЕС, за да получи повече европейска помощ за справяне с мигрантския проблем. И посочи, че или “Европа ще ни помогне да направим страната си сигурна отново, или ще прибегнем до други методи”.

Ограничаването на миграцията и установяването на строг контрол върху нея бе едно от основните предизборни обещания на “Лига”, което я направи втора сила на изборите на 4 март със спечелени 17%. Оттогава подкрепата за нея расте, като според последното проучване на IPSOS, публикувано в събота, тя вече е 28,5%.

Междувременно Салвини се нахвърли с остри критики върху US финансиста Джордж Сорос, като го нарече безскрупулен и спекулативен. Причината са изказаните от Сорос подозрения, че Салвини е много близък с руския президент Владимир Путин, който можело да стои зад финансирането на “Лига”.

На икономически форум в Тренто Сорос освен това изрази и силно безпокойство от плановете на новото правителство в Италия да настоява за сваляне на санкциите срещу Москва. “Никога не сме получавали лира, евро или рубла от Русия”, заяви Салвини. И допълни, че смята Путин за “един от най- добрите държавници в света”.