Наскоро стана ясно къде и кога концернът „Туполев” възнамерява да представи най-новия руски стратегически бомбардировач – ПАК ДА. Това ще стане през 2022 г, съобщават световните издания.

Основното предимство на машината е, че тя ще използва технологията „стелт”. Така самолетът ще се яви пряк конкурент на американския стратегически невидим бомбардировач B-2 Spirit. Новата руска машина ще замени всички използвани към момента самолети Ту-95МС, Ту-22М3 и Ту-160.Буквално преди дни конструкторите са завършили външният дизайн на ПАК ДА. Самолетът ще ползва технологията „летящо крило”. Това означава, че машината няма да разполага със стандартната опашка. По-рано се предполагаше, че бомбардировачът ще може да лети със свръхзвукова скорост, но по редица причини конструкторите са се отказали от тази екстра.Изпитанията на новата машина ще започнат в най-скоро време. Прогнозите са първият реален полет бъде не по-рано от 2025 г., а серийното производство на бомбардировачът ще стартира през 2028 г. Важно е да се отбележи, че машината ще може да бъде позиционирана на всички руски военни летища без да се налага изграждането на допълнителна инфраструктура.Малко известни са за момента подробности относно характеристиките на машината. Тя ще може да носи до 35 тона товар. В този случай максималното тегло при излизате ще е 145 тона, а обхвата на действие ще е 15 000 км.

Въоръжението ще бъде както авиационни бомби, така също и крилати ракети. Сам по себе си самолетът може да бъде използван и за изстрелването на ядрени ракети.