Британски лекари алармират, че пациенти с коронавирус на Острова отказват лечение заради конспиративни теории и фалшиви новини в социалните мрежи. Медиците призовават компаниите да прочистят платформите си от дезинформацията, пише „Индипендънт“.

Според данни на Националната здравна служба на Великобритания, представени пред министрите в парламента, някои от пациентите с COVID-19 отлагат до последно посещението на лечебно заведение заради твърдения, прочетени онлайн. На горещата линия за въпроси относно коронавируса редовно постъпват въпроси, свързани с фалшиви твърдения относно болестта.


На заседанието с видеовръзка присъствали и представители на „Фейсбук“, „Туитър“, „Ютуб“ и „Гугъл“, след като онлайн проучване показало, че по-малко от една от 10 фалшиви новини онлайн се премахват от модераторите.

„Имам много пациенти, които постъпват в болница много късно, защото са се страхували и са повярвали на някои от фалшивите новини онлайн. Когато стигнат до нас те вече са изключително болни и имат нужда от интубация“, коментира пред министрите д-р Меган Ема Смит, анестезиолог от Кралската свободна болница в Лондон.

Според Томас Ноулс – парамедик на Острова, редовно са постъпвали обаждания на спешните телефони относно опасни онлайн теории. „Спомням си една жена, която според мен преживяваше инфаркт, която обаче отказа медицински екип, защото прочела във „Фейсбук“, че ако е коронавирус и отиде в болница със сигурност ще умре“, казва той.

Представителите на социалните мрежи също отговаряха на въпроси от министрите относно съдържанието. Един от примерите е от „Ютуб“, където социалната мрежа сама рекламирала видео с конспиративна теория, свързваща коронавируса с 5G технологията и „еврейски култове“. След подаден сигнал към екипа на компанията, каналът бил свален.