Бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Барак Обама Сюзън Райс коментира пред Си Ен Ен че размириците, причинени от смъртта в Минеаполис на афроамериканеца Джордж Флойд може да са организирани външно чрез "руски наръчник за обучение".

"Има мирни протестиращи, чието внимание е фокусирано върху истинската болка и неравенство, с които всички се борим и с които трябва да се справим. Има и екстремисти, които дойдоха да се опитат да отнемат тези протести и да ги превърнат в нещо съвсем различно", обяснява тя.
 
"Въз основа на моя опит, не чета данни от разузнаването нито днес, нито въобще сега, но въз основа на моя опит, мога да кажа, че това е директно от руско ръководство за обучение (руска методика)."

Водещият на Си Ен Ен Волф Блицър отговори, че е убеден, че "руснаците... се опитват да опозорят САЩ от десетилетия, като сеят расови разногласия", след което пита Райс дали има има предвид точно това.

"Ние постоянно наблюдаваме това, виждаме го от много години и честно казано, виждаме го всеки ден в социалните мрежи, където те вземат всяка болезнена, противоречива тема - било то имиграцията, правата на гейовете, въоръженото насилие и както винаги расизмът - и те играят и от двете страни", коментира бившият съветник на Обама по национална сигурност.

"Тяхната цел не е просто да опозорят Съединените щати. Целта им е да ни разделят, да ни накарат да се бием един с друг", допълва тя. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира изявление на бившия съветник на президента на САЩ Барак Обама Сюзан Райс, че Русия може да стои зад протестите в САЩ, предадоха информационните агенции.
 
"Всякакви инсинуации, като тази, която споменахте, разбира се, са напълно неправилни, погрешни и, доколкото разбираме, подобни инсинуации по никакъв начин не могат да отразят официалната гледна точка на Вашингтон", обяснява Песков, отговаряйки на въпрос, как Кремъл разглежда подобни изявления. 

По-рано и официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира думите на Сюзан Райс. Според нея, Вашингтон преди това е направил "фатална грешка", измисляйки "глупави концепции" да обвиняват Москва за всичко, което не им харесва.

Захарова подчертава, бившият държавен секретар Хилари Клинтън и екипът на Обама се опитват да убедят целия свят, че вътрешните проблеми на САЩ се създават и утежняват от Русия.

"Опитвате се да повторите тази грешка днес, като прибягвате заедно с журналиста на Си Ен Ен, към мръсни методи за манипулиране на информация: фалшиви изявления и нулеви факти в тяхна подкрепа на тях. Вашето интервю за Си Ен Ен е пропаганда", пише Захарова във "Фейсбук", призовавайки Райс да се върне към реалността.

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще включи радикалното ляво движение "Антифа", което е сред организаторите на размириците в САЩ, в списъка с терористичните организации.

Активисти на движението са сред участниците в размириците, съпътстващи протестите, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Тръмп обяви в Туитър часове след изявлението на главния прокурор Уилям Бар, който осъди безредиците, като посочи, че "жестоки радикални елементи" са се възползвали за свои цели от недоволството на мирните, законно протестиращи граждани.

Според него става дума за вътрешен тероризъм. "Настъпи времето да спрем да наблюдаваме насилието, а да се изправим очи в очи с него и да го прекратим", подчерта главният прокурор Бар.

"Насилието, провокирано и въплъщавано от "Антифа" и други подобни групи при безредиците, е вътрешен тероризъм и ще получи подобаващ отговор", обобщава Бар.

В пълно противоречие пък с тезата на екссъветничката на Обама, че протестите в САЩ са организирани от Русия, бившият вицепрезидент на САЩ Джон Байдън, който е номиниран за президент от демократите за предстоящите президентски избори в САЩ, посети мястото на митинга в американския град Уилмингтън, Северна Каролина.