44-годишният Тони Уитман нахлул в приют за животни в Мелбърн, облечен в пълна камуфлажна екипировка. Той насочил щурмова пушка към служителката с искане незабавно да му предаде неговата котка.

Полицията съобщи, че в понеделник мъжът се е обадил в приюта „Изгубените кучета“, за да търси котката си. Оттам обаче му казали, че е трябва да изчака до следващата сутрин, за да си получи обратно домашния любимец.

Разгневен, малко след това Уитман щурмувал приюта, облечен в пълна камуфлажна екипировка, завързал за стола една от служителките настоявайки да знае къде държат котките. Той казал на жената:

„Ако направите това, което казвам, и ме слушате, няма да Ви застрелям”. Уитман наредил на служителката да брои до 100 преди да се обади в полицията. След това мъжът напуснал приюта и е заровил дрехите и оръжията, близо до дома си. Малко по-късно той бил арестуван и изправен пред съда.

Срещу Уитман са повдигнати обвинения, включително отвличане, принудително задържане, въоръжен грабеж и престъпление с огнестрелно оръжие. Пред съда той заявил, че котката на няколко пъти го „докарвала до ръба“.

Старши полицай Джо Макдоналд обаче заяви пред магистратите: „Той е предприел тези насилствени действия, за да си върне котката, без която щеше да остане само за 10 часа”.

Оказва се, че Тони Уитман е бил в армията, но е уволнен заради неспособност да служи ефективно. Адвокатът му пък представи документи, че клиентът му страда от посттравматично стресово разстройство. Съдът отказа гаранция на подсъдимия и той ще чуе присъдата си през април.

Според местните медии по време на нападението не са пострадали животни.