Съединените щати изпратиха в Украйна специални радиационни сензори за откриване на ефектите от ядрени експлозии. Това пише американското издание The New York Times.

Според вестника, цитиран от чужди агенции, основната цел на изпращането на сензори в Украйна е да се докаже, че това събитие се е случило в случай на използване на тактическо ядрено оръжие от Русия.

По време на изслушванията в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ беше обявено, че специална група NEST Nuclear Accident Support Group вече работи с представители на Украйна. Нейни специалисти обучават украински персонал за работа със сензори и наблюдение на ситуацията.

Американската преса пише, че подобни действия може да показват, че Вашингтон се "готви за най-лошото". Мрежата от сензори, разположени в Украйна, трябва в случай на ядрен взрив да предостави информация за размера, местоположението на взрива и последиците от него. Източник на медията твърди, че появата на такива сензори в Украйна уж ще попречи на способността на Русия да скрие „авторството“ на ядрените експлозии.

Решението да се изпратят сензори за радиация в Украйна обаче може да означава, че Вашингтон в сътрудничество с Киев подготвя някаква провокация.

Възможно е тази провокация да бъде извършена, за да бъде обвинена Русия в използване на ядрено оръжие. 

Американската страна може да очаква, че Китай и други страни от Азия, Африка, Южна Америка ще обърнат гръб на Москва в този случай. Разбира се, Вашингтон няма 100% основание да мисли така, но това не означава, че няма да бъде извършена провокация.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук