„Дори след неуспешния им опит да превземат украинската столица - Киев, руснаците попадат в стария капан, разпръсквайки силите си на твърде много места едновременно.

Ако руската армия не постигне значителни успехи на бойното поле в Украйна скоро, войната може да завърши с безизходица, като битката за Донбас се превърне в последната голяма офанзива на руската армия“.

Това съобщава The New York Times (NYT), публикувайки интерактивен материал с позициите и постиженията на украинските и руските войски на фронтовата линия.

Карти: BBC

„След месец на активна офанзива в Донбас Руската федерация може само да се „похвали“ с превземането на Попасна и Мариупол, но и в двата случая въоръжените сили на Украйна им позволиха да направят това.

Сега руските войски се придвижват на север от Попасна с надеждата да обкръжат украинските сили в Северодонецк, създавайки там „втори Мариупол“

Най-вероятно украинските военни ще задържат града възможно най-дълго, като същевременно се опитват да нанесат възможно най-много щети на руските военни“, се посочва в материала на NYT.

Изданието пише, че тези победи не са достатъчни за Русия, за да получи контрол над Донбас. 

„Освен това руските войски, за разлика от Украйна, нямат надеждни доставки на военни и оборудване. 

Колкото повече руснаците напредват, толкова по-дълги стават техните линии за снабдяване и толкова по-уязвими са те за украински контраатаки

Поради тази причина Русия трябва да преразположи войските си, за да защити вече завладената територия.

Руснаците разполагат с ограничено време, за да дадат нов тласък на офанзивата и да постигнат осезаеми успехи. След това те ще бъдат принудени да заемат отбранителни позиции и ходът на войната ще се забави

Ето защо експертите са сигурни, че битката за Донбас ще бъде последната голяма офанзива на Руската федерация в Украйна“, се посочва още в анализа на NYT.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!