Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама номинира Тимъти Гайтнър за министър на финансите и Лорънс Самърс за председател на Националния икономически съвет при Белия дом.
В момента Гайтнър е директор на Федералния резерв на Ню Йорк и е работил с правителството на Джордж Буш по начините за решаване на кредитната криза. Той ще трябва да управлява и плана за спасяване на банковия сектор на стойност 700 милиарда долара, гласуван от Конгреса през октомври.
53-годишният Самърс е бивш министър на финансите на Бил Клинтън. Като председател на Националния икономически съвет при Белия дом той ще бъде основният икономически съветник на Обама и ще координира политиката му в тази сфера.
Обама посочи, че първата задача на неговия екип ще бъде да очертае нов пакет за стимулиране на икономиката. Той увери, че "ще протегне ръка" на другите големи икономики в света за разрешаване на световната финансова криза.

Обама изтъкна, че иска да действа бързо по нов план за икономическо стимулиране с цел създаване на 2,5 милиона работни места и най-накрая да сложи край на "порочния кръг" в сегашната криза. /БЛИЦ