Специалисти от украинската държавна комисия по разследването на катастрофата на Боинг 737 в Техеран са огледали отломките от самолета. 

Те са категорични, че версията за неизправност на двигателя не отговаря на истината. 

За това съобщава журналистът Юрий Бутусов, позовавайки се на свои източници в комисията. "Нашата група е пристигнала на мястото, където се карат отломките от самолета. Това е открита площадка, където се извозва всичко, намерено в радиус около мястото на катастрофата. 

Наблюдавам и двата двигателя и не виждам по тях следи от пожар. Бяха доставени и фрагменти от дясното крило - там също няма следи от пожар. Така че версията за неизправност на двигателите или тяхното запалване към този момент не се потвърждава. Да, самолетът е горял, но причината е била не в двигателя", разказва източникът. 

Той отбелязва, че иранската страна е предоставила информацията, която е известна до този момент. Самолетът е излетял в 6. 13 часа, но след пет минути, на височина 2400 метра започнал да пада, запалил се, след което се и разбил.

"По данни на иранските диспечери не е имало никакви съобщения от борда на самолета. Самолетът сякаш е обръщал към летището, но дали това е било управляемо или вече машината е излизала от контрол, засега не знаем", допълва източникът. 

Засега на украинските разследващи не са били предоставени данни от радарите за управление на въздушното движение. Няма и информация какви летящи обекти биха могли да се намират по същото време в обсега на самолета и евентуално да е дошло до сблъсък с тях. Липсват и данни за изстрелвана в района по същото време ракета. 

За всичко това иранските власти са обещали да предоставят информация. 

"Иранците нямат намерение да засекретяват нещо от когото и да е. Те действат в съответствие с Чикагската конвенция и ще предоставят достъп на разследването и до черните кутии на всички заинтересовани страна, включително и на американските производители, както и на тези държави, чиито граждани са сред жертвите на катастрофата.

Иранците демонстрират нормален диалог, няма сигнали, че имат намерение да скрият каквато и да е информация", посочва източникът. 

По-рано властите в Иран отричаха, че самолетът може да е бил уцелен от ракета и от летището посочиха като причина за падането запален неизправен двигател. Тази версия, обаче, отпада с категоричност след огледа на украинските специалисти. 

Превод БЛИЦ