Част от военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които се намираха на територията на завод Азот в Северодонецк, започнаха да се предават. Това каза офицер Андрей Марочко от Народната милиция на ЛНР, предават информационните агенции.

"По време на провеждането на специална военна операция на територията на предприятие „Азот“ в град Северодонецк наистина някои украински военни взеха правилното решение и започнаха да се предават", каза Марочко, цитиран от Луганския информационен център.

Марочко заяви още, че броят на предалите се и принадлежността им към едно или друго подразделение все още не се разкрива заради сигурността на самите киевски сили за сигурност.

Стана ясно колко бойци се крият в катакомбите на завода "Азот"

"Сега украински отряди работят много активно на територията на предприятието. Също така, роднини на тези, които са се предали, могат да бъдат преследвани на територията на Украйна", допълни още Андрей Марочко.

"Нашите части, заедно с подразделения на въоръжените сили на Руската федерация, завзеха части от индустриалната зона на завод Азот. Имаме редица успехи, но трябва да се отбележи, че украинските войски използват инфраструктурата на централата за свои военни цели – крият се зад големи резервоари, които съдържат пестициди, опасни и експлозивни вещества. Това затруднява напредъка", обясни Марочко.

По-рано беше съобщено, че броят на украинските формирования в индустриалната зона на Северодонецк може да достигне до 2,5 хиляди души, до една четвърт от които са чуждестранни наемници от САЩ, Великобритания и Полша.

Виталий Кисельов, помощник-министър на вътрешните работи на Луганската народна република, съобщи, че сега в Северодонецк са взети за заложници до 1,2 хиляди цивилни, които са на територията на „Азот“.