Обущар от Румъния стигна до идеята да направи огромни обувки още по време на първата вълна от епидемията, за да помогне на хората да спазват физическа дистанция. Сега той измайстори и зимни ботуши за втората вълна, пише "Труд".

Григор Луп, обущар от Румъния, който през май направи обувки размер 75 според европейската номерация, заяви че те се продават по цял свят и това му помага да спаси магазина си в Клуж.

Луп започва да прави огромни обувки, когато забеляза, че хората стоят твърде близо един до друг и пренебрегват мерките за физическа дистанция. Двама души, обути в неговите чепици, са принудени да стоят на разстояние от два метра.

Освен стандартните поръчки, с Луп се свързват артистични изпълнители, включително белгийска танцова група и американска рок група. Обаждания идват и от хора, които носят голям номер обувки и искат да им направи по поръчка.

Сега Луп прави ботуши също под номер 75 за втората вълна на пандемията, а чифт от тях струват 150 евро. „Ботушите са покрити с вълна отвътре и са с по-дебели подметки, а за тяхното производство са необходими три пъти повече кожа, отколкото за обикновен чифт ботуши“, казва Луп.

„Не мисля, че хората разбраха в начало колко е опасано положението, но въвеждането на задължителното носене на маски по улиците направи ситуацията да изглежда малко по-стабилна“, казва обущарят, който се занимава с този занаят от почти 40 години.

Преди това той прави обувки основно за театри и опери, както и за традиционни фолклорни състави, но обемът на работата му намалява поради пандемията от коронавирус. Училищата, театрите и ресторантите в Румъния са затворени, в сила е вечерен час и носенето на защитни маски е задължително на всички обществени места.