"Когато войната започна, не знаехме, че ще има втора фаза. В началото се опитвахме да анализираме защо Русия изправя 200 хил. човека срещу противник с 600 хил. армия, когато според правилата трябва да е точно обратното. Всичко стана ясно, когато Русия обяви началото на втората фаза от войната", казва Скот Ритър в интервю за популярен YouTube подкаст.

Ритър е бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота. Служил е в Съветския съюз като инспектор по прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), служил е в щаба на генерал Шварцкопф по време на войната в Залива, а от 1991 до 1998 г. е бил главен инспектор по оръжията към ООН в Ирак.

"Русия водеше маневрена война, финтове и диверсии, за да подготви бойното поле за постигането на основната си цел: победа над украинците в Донбас. Това беше и заявената от Путин и върховното руско командване цел", припомни Ритър.

Според него, "всеки, който е изучавал военно дело, трябва да е чел Клаузевиц. защото е основата. Той казва "войната е продължение на политиката с други средства. Какво значи това? Че въпросът не е в това да спечелиш една битка или кампания. Трябва да постигнеш политическите си цели".

"В първата фаза изглеждаше, че Русия иска да овладее бойното поле, но втората фаза е за постигането на целите. Освобождаване на Донбас, сухопътна връзка между Крим и Русия и разширяване на Крим за подсигуряване на водните ресурси. Русия постига тези цели по блестящ начин и всеки който казва, че не го прави не знае какво говори.

Това е изумителна военна победа, която в близко бъдеще ще се изучава във военните учебници. Не много хора разбират какво се случва на бойното поле. Руснаците трябва да пробиват отбранителна линиs, която е разгърната и укрепена по последните военни стандарти. Говорим за бетонни бункери, окопи, артилерия... Всичко е изградено по учебник, а руснаците го разрушават парче по парче" , казва Ритер.

 

Сайтът dokumentalni.com представя неговото интервю в превод на български език. В него експертът отговаря на критики по повод предишни негови изказвания за а ситуацията в Украйна и целите на Русия. Цялото интервю с Ритър може да видите във видеото по долу: