Най-малко 17 руски оперативно-тактически комплекса "Искандер-М" са били забелязани да се придвижват към Херсонска област, която в петък заедно с ДНР, ЛНР и Запорожието бе приета в състава на Руската федерация.

Това съобщи YouTube каналът "Будь в курсе", който публикува и видео от придвижването на влакова композиция, натоварена с ракетните установки, пише Епицентър.

Отбелязва се, че далекобойността на ракетите е 300-500 км. Най-вероятните цели са украински системи за ПВО и ПРО, командни центрове за свръзка, критична инфраструктура и системи за залпов огън, включително американски HIMАRS.

Специално се набляга на факта, че комплексите могат да носят тактическо ядрено оръжие.

Влакова композиция с военна техника беше видяна и на Кримския мост

На кадрите могат да се видят различни видове военна техника, включително бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, танкове Т-72, армейски камиони, както и леки автомобили, в които се намират военнослужещи.

Видеозаписът, както изглежда, е заснет преди около ден, а самото оборудване вероятно ще бъде използвано за усилване присъствието на руската групировка войски.

Могат да се видят поне 19 бойни машини, но общият им брой превозни остава неизвестен. Съдейки по посоката на движение, влакът се придвижва към полуостров Крим.

 Досие

Руският оперативно-тактически комплекс "Искандер-М" е една от крайъгълните системи на отбраната на страната.

В стандартния комплект на "Искандер" влизат две ракети с мощта на ядрено оръжие. Но те не оставят радиоактивни следи и радиационно заразяване на местността.

Това е мобилен и оперативен комплекс, който може в най-кратки срокове да се придвижва в райони, където да е недостъпен за атакуващите системи на врага. При това ракетите му летят към целите си на 500 км разстояние по сложна траектория – не като на балистични, а като крилати ракети – и непосредствено преди удара по врага "разпръскват" пред себе си лъжливи цели, които отвличат системите за ПВО на врага, за да не унищожат единствената бойна глава сред масата "фалшиви".

Освен "Искандер-М" днес на това са способни само далеч по-мощните стратегически "Тополь-М", "Ярс" и "Сармат".

Бригадният комплект на оперативно-тактическия комплекс "Искандер-М" включва 51 машини: 12 пускови установки (всяка с по две ракети), 12 транспортно-зареждащи машини, 11 командно-щабни машини, 14 помощни машини, една за техническо обслужване, един пункт за подготовка на информация, комплекти високоточни управляеми ракети, арсенален комплект и учебно-тренировъчни средства.

При това "Искандер-М" може да използва седем вида ракети, които нямат външна разлика една от друга и могат да бъдат снабдени с цели 10 вида бойни глави.

Сред тях са касетъчни бойни глави, които се разделят при сблъсък със земята на 54 бойни елемента; осколочно-фугасни; проникващи, за поразяване на подземни цели; обемно-детониращи и дори ядрени бойни глави, които могат да се слагат на отделни типове ракети за "Искандер".

"Искандер" разполага с ракети с повишена мощност без радиоактивно поразяване на местността. Но освен това може да бъде снабден още с ракети с ядрени бойни глави, които за няколко минути да долетят до целта си на 500 км разстояние.

Преди началото на войната в Украйна батареите на оперативно-тактическите комплекси "Искандер-М" бяха разположени в Калининградска, Ленинградска област, Северен Кавказ и в Крим.

В края на април 2022 г. Генералният щаб на украинската армия съобщи, че на 60 км. от границата са разгърнати пускови установки на оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер", насочени към Харковска област.

А на 17 май, в отговор на обявеното от Финландия искане за влизане в НАТО, руската армия придвижи най-малко седем комплекса "Искандер" към град Виборг на границата с Финландия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук