Северна Корея засили репресиите си срещу правата и свободите на своя народ и Съветът за сигурност на ООН трябва да сезира пред Международния наказателен съд за възможни престъпления срещу човечеството. Това заяви в в нов доклад в четвъртък генералният секретар Антонио Гутериш, цитиран от АП.

В доклада до Общото събрание на ООН се казва, че няма напредък в осигуряването на отговорност за нарушения.

Той също така отбеляза актуализацията на ръководителя на ООН по правата на човека Мишел Бачелет до Съвета по правата на човека през март.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, която Бачелет оглавяваше до четвъртък, когато изтече четиригодишният й мандат, е изпрати бележка до мисията на КНДР в Женева на 1 юли с искане за коментари по проектодоклада, но Гутериш каза, че не е получил отговор.

В доклада от 18 страници, обхващащ периода от август 2021 г. до юли 2022 г., се казва, че по-нататъшното потискане на правата на човека в КНДР е извършено по време на ограниченията от COVID-19, които впоследствие бяха увеличени и включваха блокиране.

Северна Корея призна за първото си огнище на коронавирус през май и впоследствие съобщи за около 4,8 милиона "случая на треска" сред населението си от 26 милиона, но идентифицира само малка част от тях като COVID-19. Лидерът на страната, Ким Чен Ун, обяви широко оспорвана победа над COVID-19 на 10 август, но експерти смятат, че Северна Корея е манипулирала разкритията за огнището си, за да му помогне да поддържа абсолютен контрол.

Генералният секретар Гутериш каза, че ограниченията на COVID-19, които затвориха границите на страната и ограничиха свободата на движение и социалното взаимодействие в страната, "са дали възможност на правителството да потисне допълнително потока от информация и идеи сред своите хора".

Тези развития допълват репресивната политическа система и система за сигурност на страната, "която използва наблюдение, принуда, страх и наказание, за да потисне волята на хората, да ги раздели, да посее недоверие и да задуши появата на всякаква колективна воля или автентична, домашна култура, " той каза.

Докладът цитира Закона за разобличаване на реакционната мисъл и култура, приет през 2020 г., който според съобщенията наказва с доживотен затвор или дори смъртно наказание всеки, за когото бъде установено, че притежава или разпространява големи количества медийни материали от Южна Корея.

Съобщава се, че един мъж е бил екзекутиран публично през април 2021 г., след като неговият квартален отдел за наблюдение го е наблюдавал да продава USB и CD устройства за съхранение, съдържащи филми, музика и предавания от Южна Корея, се казва в доклада.

Законът криминализира и други действия, включително използването на жаргон и шрифтове, или шрифтове, от Южна Корея, с наказания, включително уволнение от работа и глоби, се казва в него.

В доклада се казва, че севернокорейците, които са успели да избягат от страната, са изразили широко разпространен страх в интервюта, че ще бъдат изпратени в политически затворнически лагер за изразяване на възгледи или критика на правителството.

Това остава "най-емблематичният пример за грубо нарушаване на правото на свобода на изразяване в страната". се казва, добавяйки, че се смята, че съществуват пет такива лагера.

В основата на широко разпространеното и систематично потискане на правата на човека стои система, в която управляващата Корейска работническа партия категоризира всички хора в една от трите класи въз основа на преценката си "за тяхната лоялност и мълчаливо съгласие с нейното централизирано управление", се казва в доклада.

Интервюираните бегълци казаха, че тази класификация засяга редица човешки права, включително достъп до висше образование, жилище, храна, заетост, участие в обществените дела, брак и семеен живот и места на пребиваване, се казва в съобщението.

"Принудителното изчезване в политически затворнически лагери продължава да олицетворява система на управление, която покорява и контролира, вместо да представлява хората", каза шефът на ООН.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук