Икономическата ситуация в Германия е изключително предизвикателна, заяви в сряда министърът на икономиката Роберт Хабек в сряда при представянето на силно занижената нова правителствена прогноза за растежа през настоящата година, предаде Ройтерс.

Властите в Берлин вече очакват брутният вътрешен продукт на Германия да нарасне с едва 0,2% през 2024 г., тъй като страната нагазва в "криещи опасности води", заяви Хабек.

Ревизираната прогноза за растеж на БВП е доста по-ниска от предишна оценка за икономическа експанзия с 1,3 на сто.

Хабек добави, че сега правителството очаква известно ускоряване на икономическия растеж догодина с 1 на сто.

Говорейки по време на брифинг за пресата, министърът отдаде низходящата ревизия на прогнозата на нестабилната глобална икономическа среда и на ниския растеж на световната търговия в комбинация с по-високите лихвени проценти.

"Икономиката се намира в криещи опасности води. Излизаме от кризата по-бавно, отколкото се надявахме. Гледайки напред обаче, виждаме ясни признаци, че тенденцията може да се подобри отново", посочи Робер Хабек.

Това се случва въпреки спада на разходите за енергия и намаляващата инфлация, както и въпреки нарастващата покупателна способност на потребителите, каза още той. Хабек отбеляза, че Германия е доказала издръжливостта си пред лицето на загубата на достъп до доставките на руски суров петрол и петролни продукти по море в резултат на войната в Украйна.

Страната избегна "на косъм" рецесия през втората половина на 2023 г., въпреки спада на БВП с 0,3% през последното тримесечие, но повечето икономисти и анализатори предполагат, че водещата европейска икономика ще навлезе отново в техническа рецесия през първото тримесечие на 2024 г.

Роберт Хабек също така отбеляза, че новите правителствени прогнози сочат за очакван спад на инфлацията в Германия до 2,8% през 2024 г., преди тя да се върне към целевото ниво от 2 на сто през 2025 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук