Ситуацията в района на Киев е спокойна, но хората са готови за всякакъв развой на събитията. Сформирана е обаче така наречената Териториална отбрана – това е образувание, което се формира последните месеци, уточнява bTV.

Целта му е да подготви населението, от една страна, за всякакъв развой на събитията, а, от друга, да охранява всички обекти от национално и стратегическо значение като електроцентрали, топлоцентрали и заводи за производство на хляб и други обекти, които самата организация прецени, че са критични и важни за населението.

Тази организация всъщност е издала едно предписание, което се казва "Тревожния куфар" – инструкции какво да сложим в куфара или раницата си, ако ситуацията стане изключително тревожна и напрегната.

В него трябва да има храни с дълъг срок на годност, консерви, лекарства, пари, документи и водка.

БЛИЦ уточнява, че днес е денят Х – 16 февруари, в който се очакваше и доста разузнавания твърдяха, че Русия ще нападне Украйна.

Руският посланик в ЕС с официално изявление за началото на войната с Украйна в сряда

БЛИЦ припомня, че имаше коментари от руската страна, че такава нещо не се очаква, имаше и от американска страна, включително и последните часове. Те смятат, че дата е променена и това ще се случи не конкретно днес, а до края на седмицата.

В същото време Русия вчера изтегли голяма част от войските си от района и ги предислоцира, защото твърди, че ученията й с Беларус, които провежда през последните месеци, приключват.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!