Иран официално обяви, че няма да спазва условията на ядрената сделка от 2015 г., постигната с международните посредници. Това предаде Би Би Си.

В официално изявление, предшествано от заседание на иранското правителство, се казва, че Техеран вече няма да се съобразява с ограниченията върху капацитета за обогатяване на уран, нивото на обогатяване и запасите от обогатен радиоактивен материал, изследванията и разработките в тази област.

В изявлението се казва още, че страната ще продължи сътрудничеството с МААЕ и е възможно връщане към ядрената сделка, ако бъдат отменени санкциите и "се гарантират интересите" на Техеран.

През последните месеци нееднократно се съобщаваше, че Иран нарушава условията по ядрената сделка.

Това е поредният ход на Ислямската република, който води до нарушаване на ядрената сделка от 2015 г.

Изявлението на иранското правителство за денонсирането на ядреното споразумение беше направено на фона на ескалиращото напрежение, след като при атака на американски дрон беше убит иранският генерал Касем Солеймани, командващ бригадите Ал Кудс и шеф на иранските операции зад граница.

Вчера журналистът Мохамед Халаф, експерт по въпросите на Близкия изток, коментира, че идването на Солемайни в Багдад на 3 януари е целяло организирането на повторен щурм срещу посолството на САЩ и провокиране на заложническа криза, подобна на тази през 1979 г. в Техеран, когато американски дипломати бяха блокирани в сградата на американското дипломатическо представителство.

По данни на израелското разузнаване Солеймани е ръководил и организирането на атентата в Сарафово.

Припомняме, през 2015 г. Иран и шесторката международни посредници се споразумяха Техеран да осигури достъп на международни инспектори до ядрените инсталации на страната в замяна на облекчаване на международните санкции.

Още на следващата година беше съобщено, че Техеран нарушава условията по сделката. Такива опасения бяха изказвани нееднократно и впоследствие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!