Твърденията, че COVID-19 е бил изпуснат от Уханския институт по вирусология са чиста спекулация и нямат нищо общо с реалността. Това заяви в интервю за CGTN неговият директор д-р Уан Йен'и, предава Радио Китай.


Д-р Уан Йен'и

„Получихме клинична проба от неизвестната пневмония на 30 декември миналата година. След като проверихме патогенна с пробата, открихме, че тя съдържа нов коронавирус, който сега се нарича SARS-CoV-2. Преди това нямахме никакви данни за вируса, не сме го срещали, изследвали или съхранявали", посочи тя.

От най-секретната лаборатория в Ухан извънредно проговориха за COVID-19 и...

Коментирайки факта, че SARS-CoV-2 има 96,2% сходството на генома с открит в прилепи коронавирус, д-р Уан Йен'и обясни, че това не дава категоричен отговор на въпроса за произхода на първия.

„От гледна точка на хората, които не са специалисти, 96,2% сходство е повод за категорични заключения. Но коронавирусът е един от РНК-вирусите с най-много геноми. Така например, целият геном на SARS-CoV-2 съдържа около 30 000 бази.

ВИДЕО от 2015 г. показа как китайски учени създали COVID-19 в лаборатория

Разлика от 3,8% означава разлика в над 1100 нуклеотидни позиции. В природата би отнело доста дълго време за един вирус да еволюира естествено и да мутира, за да се превърне в SARS-CoV-2.

Наскоро един от водещите вирусолози в света – Едуард Холмс, който изследва еволюцията на вирусите, заяви, че според него би отнело около 50 години на коронавируса в прилепите (RaTG-13) да еволюира по естествен път в SARS-CoV-2. Така че разлика от 1100 позиции е огромна", посочи тя.

Вирусологът проф. Александрова със сензационни разкрития за К-19 и прилепите

„Много хора разбраха погрешно, че тъй като институтът ни съобщи за геномното сходство между коронавируса в прилепите (RaTG-13) и SARS-CoV-2, ние разполагаме с него в нашата лаборатория. Когато проследявахме гените от проба на RaTG-13, ние не сме го изолирали, нито разполагахме с него в жива форма. Така че няма вероятност RaTG-13 да е изтекъл от нас", каза още д-р Уан Йен'и.

Извънредно: От най-секретната лаборатория в Ухан признаха изтървали ли са коронавируса

„Към момента в научните среди има консенсус, че вирусът произлиза от диви животни. Но все още не знаем ясно какви вируси, от всичките които носят дивите животни по света и къде, са най-сходни с SARS-CoV-2. Отговорът на този въпрос изисква тясно сътрудничество между учени от целия свят", посочи в заключение китайският вирусолог.