Основателят на компанията McAfee и създател на прочутата антивирусна програма Джон Макафи се е самоубил в затвор в Испания, съобщава вестник "Паис", като се позовава на полицейски източници.

По-рано стана ясно, че Националният съд на Испания е одобрил екстрадицията на бизнесмена в САЩ, където той е обвинен в укриване на данъци. По време на изслушването 75-годишният Макафи заяви, че ако бъде екстрадиран в САЩ, "почти сигурно ще прекара края на живота си в затвора".

Според информацията на "Паис", основателят на McAfee се е самоубил в затвора в община Сант Естеве Сесровирес (провинция Барселона, автономна област Каталуния). Тялото на Макафи е намерено в килията му. Лекарите са се опитали да го реанимират, но не са успели да го спасят.

В началото на октомври 2020 г. Макафи, който е в списъка на международно издирваните лица от САЩ, е задържан на летището в Барселона на път за Истанбул. Според обвинителния акт бизнесменът е спечелил милиони долари от криптовалути, консултации, публични изяви и след продажбата на правата за създаване на биографичен документален филм за него, но не е подал данъчни декларации.

В средата на юни Макафи даде показания пред Испанския национален съд, като отхвърли всички обвинения, повдигнати срещу него в САЩ, твърдейки, че те са "политически по характер".

За Джон Макафи се заговори и през 2012 г., когато пребивавайки в Белиз, съсед на бизнесмена беше мистериозно убит, а престъплението остана и до ден днешен неразгадано. Служителите на реда в откриха по време на разследването, че Макафи живее със 17-годишно момиче и притежава няколко оръжия в дома си. Макафи избяга тогава и месеци наред бе издирван от полицията.

Превод и редакция: БЛИЦ