Иранците са наизлезли по улиците на столицата Техеран и настояват духовният лидер на страната аятолах Али Хаменей да подаде оставка, след като режимът по грешка свали пътнически самолет. 

Видео от мястото на протестите показва как разгневената тълпа скандира "Смърт за лъжците" и призовава върховният лидер да напусне поста си, заради трагичния военен гаф. 

Започналото като бдение в памет на жертвите, загинали при свалянето на самолета, бързо прерасна с гневен протест срещу режима. Полицията за овладяване на безредиците бързо реагира, използвайки сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. 

"Боинг" на Международните авиолинии на Украйна със 176 души на борда, поне 130 от които иранци, бе свален от ПВО на Корпуса на стражите на Ислямската революция, малко след излитането си от летището на Техеран на 8 януари. 
 Дни наред Иран твърдеше, че причина за трагедията е технически проблем, докато в събота не призна, че ракета на иранската армия е свалила самолета.

В събота следобед започнаха бдения в памет на жертвите пред университетите в Техеран. Те обаче с времето прераснаха в протести срещу режима. 
За големи демонстрации се съобщава пред Техеранския университет, Техническия университет Шариф, и още пред вузовете Амир кабир и Аламе. 

Пред университета Амир Кабир демонстрантите са скандирали "Долу диктатора" и "Срам за Иранската революционна гвардия, оставете страната на мира". Пред университета Шариф тълпата скандира "Главнокомандващ, подай оставка" (Главнокомандващ на Иран е аятолаха). 

Демонстрантите настояват отговорните за свалянето на самолета да бъдат съдени публично. 

Протестиращите също скандират против Паравоенното формирование за вътрешна сигурност "Басидж". Те скандират "Смърт за Басидж". 

С настъпването на нощта, полицията за борба с размириците се опита да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ. 

Полицаи, въоръжени с щитове и гумени палки се опитаха да разпръснат тълпата, полицията също използва и водни оръдия. 

Опозиционни на режима групи заявиха, че протестите отразяват негативното отношение на иранските граждани спрямо правителството, корупцията и репресиите. 

 

"Протестите на хилядите иранци в Техеран спукаха  балона на пропагандата на режима, що се отнася до ликвидирането на Касем Сюлеймани", каза Шахин Гобади, говорител на опозиционната на режима група Народната организация на муджахидините на Иран в изявление за DailyMail.com.  Гобади каза, че протестите "показват истинските настроения на иранците и отново ядно доказват, че Иран е буре с барут и иранският народ няма да спре, докато режимът не се смени".