Екип от нидерландски следователи представи пред местните медии резултатите от разследването на една от най-големите мистерии от времето на Втора световна война – предателството на известната Ане Франк.

Според данните на петгодишното проучване с най-модерните технологии нотариусът Арнолд ван ден Берг е разкрил на нацистите местата, в които се укриват евреи в Амстердам. 

Основното доказателство е копие от анонимно писмо, получено от Ото Франк – бащата на Ане, през 1946 г. Името на нотариуса е споменато в документа. Оригиналното писмо е изгубено, но негово копие е открито в Градския архив на Амстердам. Според следователите тази следа никога преди това не е била проследявана детайлно.

Еврейското семейство Франк и още четири човека се укрива от нацистите в сграда в Амстердам през периода 1942-44. Именно по това време е написан и световноизвестният дневник на Ане Франк (родена през 1929 и починала в концентрационния лагер Берген-Белзен през 1945 г.).

През август 1944 г. нацистите откриват скривалището. Семейството е депортирано в концентрационни лагери, където всички, с изключение на Ото Франк, намират смъртта си.

Нотариусът Арнолд ван ден Берг е бил известен член на Еврейския съвет в нидерландската столица и в тази връзка е имал контакти на много високи места. Именно заради това първоначално се ползва с протекция пред немските окупатори. През 1944 г. тази защита е отменена. Като отчаяна стъпка, за да спаси себе си, съпругата си и трите им дъщери, той е принуден да издаде скривалищата на евреите в Амстердам.

77-години след края на Втората световна война няма абсолютна сигурност за истинността на събитията, случили се тогава, твърди бившият следовател от ФБР Винс Панкоке, който изиграва важна роля в разследването. Пред нидерландските медии той добавя: „Нашата теория има достоверност, надхвърляща 85%“.

Превод на БЛИЦ